Egy nagyon kedves megrendelőnk, Potápi Rita vizuális tréner, vállalkozásfejlesztő tavaly felkeresett bennünket az Egy NŐ kérdései – Gondolatébresztő útikalauz az élet változásairól és a vállalkozásról című könyvének kéziratával, hogy szeretne megbízni bennünket élete első kötetének grafikai tervezésével. Örömmel vetettük bele magunkat a közös munkába és kíváncsian vártuk a részleteket.

 

egynokerdesei_fokep

 

Ritának határozott elképzelései voltak a designnal kapcsolatban: megálmodta, hogy mi szerepeljen a borítón, milyen színek használatával fejezzük ki a könyv mondanivalójának két fő irányvonalát, és milyen stílusban készüljön el a borítógrafika. A könyv tartalma a kettőségen alapul: egyik részében a NŐiségének megélését írta meg, a másikban pedig a VÁLLALKOZÓNŐi tapasztalatait.

egynokerdesei_szinek

 

A két fő szín alapja

A könyv tartalmi tagolásához Rita két fő színt választott: a magánéletéről szóló gondolatokat a nőies rózsakvarccal, míg a vállalkozással kapcsolatos részeket a türkizkékkel kérte megkülönböztetni.

egynokerdesei_borito

 

A könyvborító

Amikor elkezdtük a könyv borítójának tervezését, úgy döntöttünk, hogy a grafikában eltérünk a hagyományos, realisztikus portréábrázolástól. Fontos volt számunkra egy egyedi grafikai stílus kialakítása, ami egyfajta tükörképet is mutat az olvasónak.

A portré ábrázolását rejtett ellentétpárokra és a változásra építettük fel, amelyek a mindennapi életben sem léteznek egymás nélkül:

  • A Hold–Nap ábrázolás már ősidők óta jelen van a népi művészetekben és a tudományokban, a kettős vonalvezetés – az egyenes és ívelt formák, illetve a hideg-meleg színek – mind ellentétpárként jelennek meg.
  • A portrén a nő egyik szeme csukva van, ami az egyéni kreativitást és a belső koncentrációt ábrázolja, a nyitott szem pedig a tudást és a racionális világnézetet tükrözi. A száj közös, mert ezen keresztül áramlik ki mindaz, ami bennünk megfogalmazódik.
  • Mindezt egy tiszta, fehér keret fogja össze, mint egy nagy egységet.

danyi_renato_egynokerdesei

„Ez a kettős portré úgy olvad egymásba, mint a jin és a jang, az ég és a föld, a test és a lélek, amelyek nem létezhetnek egymás nélkül. Dányi Renátó, tervezőgrafikus művész

 

Amikor elküldtük Ritának a borítótervet, ezt a visszajelzést kaptuk: Minden alkalommal meg kell állapítanom, hogy ami az én fejemben van, azt Ti mindig felülmúljátok…!“

 

a tartalom vizualizálása

 

egynokerdesei_tartalom

 

A könyvborító véglegesítése után a belső oldalak kialakítása következett: a fedélen használt stílust továbbvittük a könyv belsejébe is. Minden fejezet egy-egy egyedileg tervezett grafikával indul, amit a könyvben feltett kérdésekre adott válaszok ihlettek, a szöveges tartalomban pedig tipográfiai szójátékokat is alkalmaztunk.

roka_barbara_egynokerdesei

A nyomdai kivitelezéshez egy újabb kreatív ötletünk támadt. Szerettük volna, ha egy igazán különleges kötet születik, ezért azt javasoltuk Ritának, hogy a borítón a nyitott szemet és a címet emeljük ki formalakkal és a könyv borítójának belső oldala legyen tükröződő (fémfóliával bevont) felületű. Ennek célja, hogy az olvasó a kötetet kinyitva meglássa önmaga tükörképét, hiszen a könyvben feltett kérdésekre is mindenkinek magának kell megadnia a saját válaszait:

„Ha a kérdések során elbizonytalanodsz, csak nézz bátran erre az oldalra, lásd önmagad visszatükrözését, hiszen minden Rólad szól. A válaszok Benned vannak.“

 

Nagy izgalommal vettük kézbe a kész könyvet, ami pontosan olyan lett, mint amilyennek elképzeltük.

És épp ekkor adódott egy remek lehetőség, hogy szélesebb körben is bemutassuk Rita első könyvét: a grafikai terveket beadtuk a XXII. Tervezőgrafikai Biennáléra. Büszkék vagyunk rá, hogy az Egy NŐ kérdései című könyv grafikáját bemutató plakátot – a több mint 550 pályamunka közül – a legjobbak közé választották és kiállították a Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében, ahol az ország legnevesebb grafikusművészeinek munkáival együtt szerepelt.

 

egynokerdesei_kiallitas

 

A vírushelyzet miatt sajnos a kiállítás csak rövid ideig volt látogatható, de ha érdekel a könyv és szívesen elolvasnád, kattints ide:

érdekel

 

Látogass el az Egy NŐ kérdései című könyv facebook oldalára vagy rendeld meg a kötetet ezen a weboldalon.

MEgrendelem

 

És talán nem árulunk el nagy titkot, ha megosztunk Veletek egy nagyszerű hírt: már készül Rita második könyve, amit Szabó Renáta pszichológussal közösen írt a vállalkozónői önbizalomról.