Egyszer volt, hol nem volt…a logó.

Vajon melyik márkának volt előszőr - a mai értelemben vett - logója?

Mikor és honnan indult történelmi útjára a logó?

 

A logó története

 

Ki gondolná, hogy a mai logók eredete egészen az ókorig vezethető vissza. Az eltelt évszázadok alatt a számtalan történelmi esemény és az ügyes vállalkozók hatására az egyszerű hieroglifáktól eljutottunk a mai modern logók korszakához.

 

A LOGÓ ÉS A MÁRKA

A „logó” mint kifejezés a „logogram” szó lerövidült formája, amelynek jelentése egy szót vagy kifejezést bemutató jelzés. Az elnevezés a görög „logos”-ból származik, amely magyarul „szó”-nak fordítható. Egyszerűbben megfogalmazva: a logó egy-egy szó vizuális jele.

A források szerint a hieroglifák és a piktogramok tekinthetők a logók legelső történelmi őseinek. Az ókori világban, amikor az emberek között még általános volt az írástudatlanság, kiemelkedő jelentőséggel bírtak ezek a jelek. Ha egy akkor élt kereskedő helyébe képzeljük magunkat, tulajdonképpen a boltja bejáratánál kitett jelzés volt az egyetlen eszköze arra, hogy tudassa az emberekkel, mit árul.

 

hieroglifák

 

Más a helyzet a márka esetében, amelynek eredetét maga az elnevezés (billog, vagy angolul brand) mutatja. Az ősi állattartó gazdák minden állatuk bőrébe beleégették a jelüket, hogy azonosítani lehessen őket; így jelölték, melyik tartozik az állományukba.

Ha leegyszerűsítjük az eddigieket: a logó mutatta meg, hogy mivel foglalkozol, míg a márka biztosította azt az egyedi jelzést, amely megkülönböztetett a versenytársaktól. Ez az alapvető különbség mind a mai napig igaz:

 

A logó kommunikál, a márka azonosít

Ha továbbutazunk az időben, eljutunk a középkorig, amikor már akadt példa arra is, hogy a logó és a márka együttműködött egy designban. Példaként említhetjük a címereket, amelyek egyrészt azonosították az uralkodóházat vagy nemesi családot, amelyhez valaki tartozott, vagy amelyért valaki harcolt, de egyúttal e ház vagy család legfontosabb értékeit is közvetítették a címerben elhelyezett képek, ikonok segítségével. Mondhatni képüzenet formájában történt a kommunikáció.

 

Címerek

 

A korabeli üzleti életben azonban a logót és a márkát még külön kezelték, és gyakran cserélgették.

A nyomtatás azonban mindent megváltoztatott.

A világ, és vele együtt az ipar fejlődésével változás következett be a logók történetében is. Jött Gutenberg, és elterjesztette a könyvnyomtatást. Ezzel beindította a reklámipar, és egyúttal a logók fejlődését is.

 

Gutenberg

 

Miért? Képzeld csak el, hogyan működhetett egy üzlet a nyomtatás előtt. Akkoriban a falvakat elszigetelte egymástól a közöttük lévő távolság, így egy-egy kereskedő vásárlói is csak az adott, közeli területekről kerültek ki, ahol talán versenytársuk sem akadt. A nyomtatás viszont lehetővé tette, hogy az emberek távoli vidékek, sőt, más országok történéseiről is értesülhessenek. Ezzel együtt a kereskedők is új körülményekkel találták magukat szembe. Nemcsak a kereslet bővült, de egyúttal a konkurenciaharc is élesedett. A korábbiakhoz képest sokkal nehezebb feladat volt, hogy megkülönböztessék magukat a piacon. A talpraesettebb vállalkozók hamar felismerték, hogy egy hatékony design és némi reklámtevékenység óriási üzleti hasznot hozhat.

Egy idő után egyre elterjedtebb lett az a megoldás, amelyben a kommunikatív logót és az azonosító márkát már együttműködve használták. Ez volt a kulcsa annak, hogy egy nagyobb piacon is emlékezzenek egy cégre, és ezáltal nagyobb nyereségre tegyenek szert.

 

NAPJAINKBAN UGYANEZ IGAZ: 

A LOGÓ EGY ÜZENETET KOMMUNIKÁL A PIAC FELÉ, DE EGYÚTTAL MEGJEGYEZHETŐNEK ÉS EGYEDINEK IS KELL LENNIE, HOGY AZONOSÍTSA A CÉGET A FOGYASZTÓK FEJÉBEN.

 

A 20. századtól már mindennél fontosabb lett a hatékony logó. Ma a verseny sokkal keményebb, a reklám- és marketingköltések jóval nagyobbak, és mára létrejöttek a modern design-, reklám- és marketingiparágak is, amelyek fontos célja körvonalazni, hogy mitől lesz a mai, modern korban eredményes egy logó, és hogyan lehet a legegyszerűbb módon, a legletisztultabb formában a legtöbbet elmondani egy logón keresztül a vállalatról és termékeiről.

 

ÉRDEKEL, HONNAN INDULTAK ÉS HOGYAN FEJLŐDTEK A MA ISMERT HAZAI ÉS KÜLFÖLDI CÉGEK LOGÓI?

Térj vissza, és kövesd nyomon a logo2go további cikkeit!

 

Forrás: http://www.britishlogodesign.co.uk/business-startup-help/logo-design/history-logo-design-infographic/