Nap mint nap fotók százaival találkozunk az interneten, szórólapokon, újságokban, vagy közlekedés közben a plakátokon. Aki látott már nyomtatott anyagban pixeles képet, annak talán nem kell elmagyaráznunk, hogy ez mennyire ronthatja egy jól megtervezett kiadványminőségét. 

Az ok egyszerű: nem mindegy, hogy mekkora fotókat használunk egy nyomtatásra kerülő anyaghoz.

 

Felbontás

 

A képfelbontás a nyomtatandó kép részletgazdagságának a mértéke. Ezt a kétféle feldolgozási – digitális és hagyományos (fotótechnikai) – eljárásnál különböző módon határozzuk meg.

Digitális feldolgozásnál a képfelbontás mértékegysége a pixel per inch (azaz képpont per hüvelyk), rövidítése a ppi. A ppi-szám azt mutatja, hogy 1 négyzethüvelyknyi területen hány képpont helyezkedik el. Tehát egy 72 ppi-s felbontású képen (2,54×2,54=6,4516 négyzetcentiméternyi területen) 72×72=5184 képpont található. Ha egy fotót nyomdai feldolgozásra szánunk, akkor a képfelbontás (1:1 méretben) legalább 300 ppi kell legyen. Így jó lesz a kép minősége, több részlet jelenik meg rajta.

 

Pixelek

 

Ha a kis felbontású (72 ppi-s) képet elkezdjük nagyítani, egyre rosszabb minőségű (pixeles) képet fogunk kapni, hiszen ugyanaz a mennyiségű képpont egyre nagyobb területet kell hogy kitöltsön. Ezért a képernyőn használt fotók nem biztos, hogy ugyanakkora méretben nyomtatásra is alkalmasak. Fordított esetben, ha van egy 20×30 cm-es, 72 ppi felbontású képünk, amit egy kiadványban szeretnénk felhasználni, át kell méreteznünk, hiszen a nyomtatáshoz 300 ppi-s felbontásra van szükség. Viszont így már „csak” 4,8×7,2 cm-es méretben használhatjuk a képet.

 

A fotótechnikai felbontás mértékegysége a raszter – ugyanúgy, mint a nem digitális (hanem például ofszet) nyomtatásnál. A rasztersűrűség a raszterrács finomságának mérőszáma, mértékegysége az lpi (lines per inch – vonal per hüvelyk), illetve a v/cm (vonal per centiméter). A két mértékegység közötti váltószám 2,5 (1 v/cm = 2,5 lpi). A raszterpontok méretének változása adja a kívánt árnyalatot – és mivel a pontok mérete nagyon kicsi (szabad szemmel nem is látható), ezért az agyunk árnyalatosnak fogja érzékelni a képet.

 

pixel

 

A monitorok felbontása általában 72-96 dpi (dot per inch, azaz pont per hüvelyk). Ha egy képet monitoron nézünk, akkor a monitor felbontásában szemlélhetjük. Így fordulhat elő, hogy egy 192 ppi felbontású kép egy 96 dpi felbontású monitoron kétszer akkorának tűnik. Ez sok esetben félrevezetheti a kép felhasználóját, ezért szükséges a felbontást képfeldolgozó programmal ellenőrizni. Az interneten (weboldalakon) felhasználásra kerülő fotóknál elegendő a 72 ppi-s felbontás.

 

A digitális nyomtatásnál használt mértékegység a dpi, ami lényegében megegyezik a ppi-számmal. A különbség, hogy a monitoron megjelenő pixelek árnyalatos képet mutatnak, a legtöbb nyomtató pontjai azonban nem árnyalatosak.

 

A fent leírtakat jól szemléltetik az alábbi képek:

Az elsőt nyomdai feldolgozásra, a másodikat pedig webes használatra készítettük elő, így láthatjátok milyen pixelbeli különbségek vannak nagyítás során.

 

pixelpixel

 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is!

Kövesd a logo2go facebook-oldalát is, ahol további érdekességekkel várunk!